Trebåtbyen RisørTrebåtbyen Risør

La oss for en liten stund se på en annen del av båt- og skipshistorien, enn seilskutene man finner i Tall Ships Races. Norge er et land med en lang sjøfartshistorie, og ikke minst en rik og stolt historie og tradisjon innen det maritime. Det finnes mye historie der ute, både fra innenriks og utenriksfart. Den lange kysten vår er full av spennende historie, og det samme er tilfelle med alle fiskefartøyene som opp gjennom årene har blitt benyttet for å sikre folk inntekter. Vi skal nå til den vakre sørlandsbyen Risør, som kan by på en rik kystkultur. Risør har en lang tradisjon når det kommer til trebåter, og det er ikke uten grunn at den på folkemunne blir kallt for trebåtbyen.

En av landets store sjøfartsbyer

Om vi skrur tiden tilbake til seilskute tiden, så var faktisk lille Risør regnet som en av landets største sjøfartsbyer. Det er ikke uten grunn at byen har hatt sin egen trebåtfestival siden 1984, noe som har bidratt til at byen også i vår tid har kommet mer på kartet.

Første helg i august hvert år

Om du vil få med deg folkefesten som Risør Trebåtfestival har utviklet seg til å bli, må du sette av den første helgen i august. Festivalen er faktisk den største i sitt slag i Europa, men også den eldste. På festivalen finner man sjekter, motorbåter, vikingbåter, tre skuter, seilbåter, fiskefartøy, dampskip og til og med redningsbåter.

Første helg i august hvert år

Det er ikke bare båter publikum kan oppleve under Risør Trebåtfestival, som årlig blir besøkt av cirka 14.000 gjester. Her finnes det også mange konserter, og annen type underholdning for store og små. Arena for festivalen er nær sagt hele byen, fra havna og inne i sentrum av byen. For barna sin del, er det nok ikke noen tvi om at det årlige sjørøver toktet kommer høyt opp på listen.

Egen regatta

Det er ikke bare i Tall Ships Races at man kan oppleve regatta med gamle fartøy, også under Risør Trebåtfestival arrangeres det regatta. Og når båtene ikke er ute på regatta, ligger de som perler på en snor i havnebassenget. Det at dette er en fryd for øyet, er slett ikke å overdrive.Byen har et aktivt miljø av trebåtbyggere, og disse finner man i båthusene på Moen. Her foregår det båtbygging, reparasjoner og ikke minst restaurering i stor stil. I 1994 ble seilskuta til Kaptein Sabeltann bygget i Risør, og dette var det Risør Trebåtbyggeri som stod for – og navnet på seilskuta er som kanskje mange vet «Den Sorte Dame».Men de aktive båtbyggerne driver ikke bare med håndverk, for de arrangerer årlig Kystens dag, julemarked og Kulturminnedagen. De har også et flott opplegg hvert år på Trebåtfestivalen, så her mangler det ikke på engasjement. Det er slett ikke umulig at vi gjester Risør en annen gang også, for denne byen har utrolig mye spennende historie å vise til. Men dette var alt vi rakk i denne omgang, skip o hoi folkens!