Sunderland – Esbjerg – Stavanger – HarlingenSunderland – Esbjerg – Stavanger – Harlingen

Det jeg liker med opplegget til Tall Ships races, er at de hvert år bytter på havner de benytter. Opplegget med å besøke gjestehavner setter jeg pris på, på denne måten legger de opp til både konkurranse men også det sosiale. Slik jeg har forstått det, så er det minst like viktig med alt som skjer rundt regattaen, som med plasseringen på resultatlista. Kanskje litt enkelt sagt, men det er det inntrykket man får, og det skal man jo ta som et positivt signal.

Sunderland – Esbjerg – Stavanger – Harlingen

2018-utgaven starter i Sunderland England

  1. Juli går startskuddet i Sunderland, da skal skipene over Nordsjøen til Esbjerg i Danmark. Ankomst Esbjerg er 18. Juli, som i alle andre havner er det å ligge til kai noen dager før seilasen fortsetter.Videre fra Esbjerg er det «Cruise in Company» opp til Stavanger, med mulighet til stopp i gjestehavner underveis. Cruise in Company betyr som navnet tilsier, at man skal seile sammen som en ren transportetappe og ikke noe konkurranse. På vei fra Esbjerg til Stavanger, er følgende gjestehavner på listen; Lindesnes, Sirevåg, Sandnes, Jørpeland, Bokn, Skudeneshavn og Tananger.

Også lokale arrangement

Gjestehavnene har også program og opplegg klart, det er ikke hver dag Tall Ships races gjester små lokale havner. Det er forskjellig hva som er planlagt, og type opplegg. I hovedsak går det ut på at de forskjellige skipene, melder seg på hvilken gjestehavn de ønsker å besøke. I gjestehavnene, er det en rekke aktiviteter, både for mannskap og publikum. Det er ofte muligheter for å besøke skipene for publikum, i tillegg til markeder og underholdning. Opplegg og underholdning er tilpasset både store og små, næringslivet og politikere er ofte også representert. Dette er en flott måte å markedsføre byer og tettsteder på, båtfolk fra fjern og nær ankommer ofte med en armada av småbåter for å følge de store seilskutene inn til kai.

Variasjon for mannskapet

Det at man har valgt å legge opp programmet, med vekselvis regatta og «Cruise in Company» gir mannskapet et pusterom. Da kan man ha fokus på det sosiale, og kanskje treffe nye venner fra andre skip.

Tett program

Tett program

Det er mye som skjer i løpet av dagene Tall Ships races arrangeres, det blir ofte ikke mange timers søvn. Skipene skal videre til neste havn, hvor nye program og seilaser venter. Man kan med sikkerhet si, at dem ikke har problemer med å få tiden til å gå i alle fall.

Siste regatta i 2018

Utseilingen fra Stavanger, starter fra Vågen klokken 12.00 den 29.juli. Det vil også denne dagen være opplegg rundt Tall Ships races, blant annet i Rennesøy og Randaberg kommuner. Disse kommunene ligger på hver sin side av Byfjorden, alle skipene skal være passert Tungenes innen klokken 16.00. Etter dette er selve regattaen i gang igjen, den siste i årets utgave på vei til Harlingen i Nederland. Starten skjer mellom klokken 18 – 20 utenfor Kvitsøy. Da venter en tøff og hektisk innspurt i Nordsjøen, sikkert med et slitent men godt motivert mannskap. Dette er jo en stor begivenhet for alle å være med på.