Seilkonkurranser i Skandinavia

Seilkonkurranser i SkandinaviaSeilkonkurranser i Skandinavia

Seilkonkurranser i Skandinavia

Seiling er en sport hvor man utnytter vindenergi i seilet for å få seilbåten til å gå fremover. Det første kjennskapet man har til seilbåter og bruk av seilbåt er 6000 år før vår tid, da egypterene hadde seilbåter på Nilen. Seilsporten har sin opprinnelse på 1600-tallet i Nederland.

Seiling er også en konkurransesport, innen grener som havseilas, tur- eller distanseseilas og baneseilas, som er det mest vanligste. Baneseilas foregår med utlagte merker og kryss og lens. Når det foregår konkurranse eller regatta, så er det gjerne flere seilaser. Matchracing eller duellseiling foregår mellom to båter, og man har flere klasser for eksempel olympiske klasser, internasjonale klasser og nasjonale klasser.

Den mest kjente baneseilasen er America’s cup som ble stiftet i 1851. Andre race er for eksempel Transatlantic race, Admiral’s Cup, og Volvo Ocean Race. Norge har gode tradisjoner for seilsport og har også vært i verdenstoppen. Det har vært opprettet båtforeninger i Oslo og flere viktige byer som Bergen, Stavanger og Arendal. Hankø, som ligger utenfor Fredrikstad har vært et viktig sted for norsk seilsport. Kong Harald er en ivrig seiler og har vært med på flere mesterskap i seiling både i Skandinavia og Europa. Han har for eksempel vunnet den skandinaviske Gullpokalen i 1968, og Kieler-regattaen i 1972.

Eksempel på seilkonkurranser i Skandinavia

Eksempel på seilkonkurranser i Skandinavia

Volvo Ocean Race er en seilkonkurranse som ble startet i 1973 og som ses på som en utfordrende og krevende konkurranse innen seilsporten. Ruten har alltid gått sør om Kapp Horn, men med ulike start og målganger. I 2005/2006 var målgangen for eksempel i Göteborg i Sverige. Nord-Norge har mye å by på når det gjelder sjø og seiling, og her kan man for eksempel oppleve midnattssol/solnedgang seiling. Opplev for eksempel arctic summer sail safari i Tromsø. Larvik er også et sted for seilkonkurranser i Norge, og også Kong Harald har deltatt i konkurranser her. Også Porsgrunn, som ligger nydelig til langs sørlandskysten, har vært et yndet sted for seiling og seilkonkurranser, arrangert av blant andre Brevik Seilforening.

I Sverige er det mange flotte steder å seile lang kysten og i øy-landskapet, for eksempel Marstrand i Bohuslänskysten som er kjent for sin sterke båtkultur. Her arrangeres for eksempel Marstrand Regatta, Match Cup Sverige og andre seilkonkurranser. Også Småland er kjent for sin marine kultur innen flere områder, også seiling.

Skagen Race er også en kjent seilkonkurranse i Skandinavia som har vært arrangert hvert år siden 1995. Bærum seilforening står bak som arrangører, og konkurransen har start fra Åsgårdstrand, og starter også fra Marstrand, Helsingør og Århus. Danmark har også gode muligheter for seiling, og mange fritidsseilere seiler for eksempel fra Sør-Norge til Danmark eller rundt Sør-Sverige. Århus i Danmark har vært vert for VM i seiling i 2018, der Kronprins Frederik også stod bak. Også Vest-Sjælland og Roskilde har kultur for seiling, der du blant annet kan seile med vikingskip. I København så kan man reise på arrangert tur til Østersund og oppleve København fra sørsiden.