Norges eldste seilskuteNorges eldste seilskute

Statsraad Lehmkuhl er en gammel dame, den brukes den dag i dag og har hjemmehavnen sin i Bergen. Skipet er på lik linje med Christian Radich, et skip de fleste har hørt om. Den seiler til mange forskjellige destinasjoner i ulike tokt, den brukes både sivilt og faktisk militært. Sjøforsvaret har i mange år hatt en kontrakt med stiftelsen Statsraad Lehmkuhl, de bruker den i perioder som skoleskip.

Ikke alltid norsk

Opprinnelig er Statsraad Lehmkuhl et tysk skip, det er bygget i 1914 og ble bygget og brukt for skolebruk. Men etter den 1. Verdenskrig ble skipet tatt som krigsbytte av Storbritannia, så tyskerne mistet kontrollen og eierskapet av det flotte skipet. I 1923 ble skipet kjøpt av Norges Rederiforbund og har siden den gang vært i norsk eie, med unntak av 1940-1945.

Man kan nok på mange måter si at Statsraad Lehmkuhl er like kjært og kjent for Bergen by, som det Christian Radich er for Oslo.

Forskjellige eierskap

Stiftelsen som i dag driver skipet, har hatt det siden 1978. Den kjente skipsrederen Hilmar Reksten, reddet skipet fra å bi solgt fra Norge og Bergen i 1967. Hilmar Reksten er selv bergenser, så det var nok viktig for han å hindre at skipet forsvant til utlandet. Han gav skipet til stiftelsen etter noen års eierskap, hvor det store deler av tiden lå til kai i Bergen. Det fungerte også som privat kurssted, men dette måtte han gi opp etter hvert. Uten ildsjeler og kapital, ville hun nok ikke vært i norsk eie i dag.

Tilbud til de fleste

Det finnes mange tilbud for de som ønsker å oppleve skipet, på lik linje med Christian Radich finnes her alt fra noen timers tokt, til lange tokt utenlands. Her gjelder det å sjekke opp, alt ligger ute på stiftelsen sin hjemmeside. De mest populære toktene blir raskt utsolgt, så det gjelder å være tidlig ute.

Vunnet mye i «Tall Ships Races»

Opp gjennom årene har Statsraad Lehmkuhl vunnet mye i denne regattaen, dette er samme regatta som tidligere het «The Cutty Sark Tall Ships Races» I perioden fra 1960 og frem til nå, har hun innhentet mange gullmedaljer.

Tett program

Fra mai til september har skipet et tett program. Det største og gjeveste, er nok å være med på regatta. Dette er for de som har mulighet og økonomi til å kunne bruke en del tid ombord. Alle som får plass her, vil gjennomgå en grunnleggende opplæring så klart. Har man noe erfaring fra tidligere, er dette en fordel men ikke noe krav. De som deltar på dette, vil få erfaringer og minner for livet.

Men det er også muligheter til korte tokt, så her er det bare å sjekke programmet å finne det som passer best for hver enkelt. Det er en del bedrifter som bruker skipet til utflukter, her får man det sosiale med god mat og drikke i en perfekt ramme.

Så de er det vel bare å si «Skip o hoi» å kaste loss, med eller uten matrosdressen. Kos blir det garantert!