Norges eldste seilskipNorges eldste seilskip

Jeg har tidligere skrevet en del om «Christian Radich» og «Statsraad Lehmkuhl» Men ingen av disse er det eldste i norsk eie. Skoleskipet «Sørlandet» er det eldste vi har, og det er nok det som er i desidert best stand også. Hun gjennomgikk en stor restaurering i perioden 2003-2006. Jeg har selv sett skipet flere ganger, og det er ikke noen tvil om at det er en meget vakker dame.

Tremastet fullrigger

Dette er en tremastet fullrigger på 577 bruttotonn, hjemmehavnen til skipet er naturlig nok Kristiansand. Jeg sier naturlig nok, med tanke på skipets navn. Skipet ble finansiert av skipsreder Skjelbred og bygget ved Høivolds Mekaniske Verksted, i 1927 var hun klar til å tas i bruk som skoleskip. Under krigen gikk hun i tjeneste for tyskerne, transport av tyske desertører og losjiskip for mannskap fra ubåter. Etter krigen ble skipet igjen satt inn som skoleskip.

Tremastet fullrigger

Historisk jordomseiling i 2015

«Sørlandet» la i 2015 ut på en jordomseiling, dette var et prosjekt som stiftelsen som eier skipet har planlagt lenge. Det var stor stas når damen kastet loss i Kristiansand, 18 august 2015 med 20 studenter ombord. Disse var med på hele eller deler av turen, det ble også tatt ombord studenter fra en rekke land underveis på turen. Det var ikke noe latmannsliv som ventet ungdommene på jordomseilingen, i tillegg til tjenesten ombord ventet 315 skoledager. Et vanlig skoleår i Norge er på 190 skoledager, så det sier litt om hva som krevdes av dem. De siste 10 årene er det brukt 110 millioner på skipet, så det blant annet skulle være klar for denne turen. Men samtidig er det i bedre stand til å kunne ta mot ungdommer i mange år fremover. Siden skipet ble sjøsatt i 1927, siden den gang har ikke mindre enn 7500 ungdommer mønstret på skipet.

«Sørlandet» og Tall Ships Races

Samme år som skipet la ut på den historiske jordomseilingen, vant skipet en av etappene i «Tall Ships Races» en regatta for store seilskip. Den andre etappen i regattaen tok de sølv og sikret dermed sammenlagt seier i sin klasse, for første gang i skipets historie. To år tidligere vant en annen norsk flott dame samme regatta, nemlig «Statsraad Lehmkul» Norge har som tradisjon å gjøre det bra i denne regattaen. Det er mange flotte norske ungdommer som står for bragdene, en gammel tradisjon som fortsatt står i hevd.

«Sørlandet» og Tall Ships Races

Sørlandets Maritime Videregående skole

For de som kanskje synes det å reise på jordomseiling blir i det drøyeste laget, finnes det et utdanningstilbud man kan vurdere. Sørlandets Maritime Videregående Skole, er en skole hvor eleven bor ombord på et gammelt skip. Her skjer også det meste av undervisningen. Skolen er en del av TIP, men lagt opp på en helt annen måte. I tillegg til vanlig pensum, deltar skipet og elevene også på tokt i inn – Og utland. Det koster litt å være elev her, men ikke verre enn at mange kan klare det. Det finnes også muligheter for stipend som dekker mye av utgiftene.