Nassau

NassauNassau

Nassau

På Bahamas ligger ei ganske så lita øy, som heter New Providence. På denne øya ligger også det som er hovedstaden i Bahamas, nemlig Nassau. Byen har bare 210 000 innbyggere, så størrelsen er ikke mye å skryte av. Derimot er det en by som er meget rik på historie. Opprinnelig hette byen Charles Towne, og det er fra perioden med dette navnet at byen fikk sin beryktede historie. Charles Towne ble nemlig hovedkvarteret til piratene. Dette skjedde da britiske Henry Every seilte i land med seilskuta si Fancy. Fancy var lastet med gods han hadde plyndret fra frakteskip tilhørende det indiske imperiet. Henry brukte skuta og det stjålne godset til å bestikke guvernøren, og det ble starten på en gullalder for pirater.

Flere angrep mot øya på starten av 1700-tallet, førte til at mange av innbyggerne flyktet, og til slutt var det ingen fra den britiske regjeringen til styre den beryktede øya. Dermed var det fritt fram for andre briter til å overta kontrollen, og disse ble til slutt lovløse pirater. Piratene etablerte til slutt sin egen stat på New Providence, og Charles Towne var basen hvor piratvirksomheten ble styrt fra. Farvannet inn mot havnebyen var smalt for store krigsskip, men dypt nok og dermed perfekt for de smalere, kjappe piratskutene. Flere og flere pirater, kjøpmenn og frie kvinner søkte mot piratrepublikken, som hadde sine egne guvernører. Etter hvert ble republikken styrt av to berømte pirater, Benjamin Hornigold og Henry Jennings, som også var bitre fiender. Begge hadde sine følgere, og en av disse var beryktede Blackbeard. Han ble til slutt utnevnt til å være leder av republikken, og kunne styre med lover og regler som han selv ønsket.

Piratrepublikken faller

Piratrepublikken faller

Piratene ble dyktigere og tøffere, og til slutt sto ingenting i veien for at de angrep store fregatter tilhørende den britiske marinen. Piratene skapte så mye kaos at guvernøren av Bahamas utpekte mannen Woodes Rogers til å sørge for en slutt på piratrepublikken. I 1718 seilte Rogers til Nassau, og med seg hadde han et tilbud til piratene. De som overga seg, og lovte å avstå piratvirksomhet, skulle ikke bli straffeforfulgt. En av de som tok imot tilbudet var Benjamin Hornigold. Med sin innsikt som pirat, klarte han å fange ti pirater, og ni av disse ble henrettet 12.desember 1718.

Dette markerte slutten på piratparadiset Nassau, og den britiske regjeringen hadde gjenvunnet kontrollen. Hornigold var den som først erklærte Nassau som en piratrepublikk, og det var også han som sørget for republikkens fall. Den dag i dag tiltrekker byen seg mange turister, både på grunn av sitt tropiske klima og sin historie som piratrepublikk. På museet Pirates of Nassau kan turister blant annet få se replika av den berømte skuta Revenge og teatralske piratverter gjør sitt for å sette besøkende tilbake i tid. Norge har også oppfostret pirater, både mannlige og kvinnelige. Selv om vi ikke har hatt en egen republikk for pirater, var kaprervirksomhet en svært populær taktikk under den nordiske krigen 1709-1720. Private skip skulle borde fiendens skip. Virksomheten hadde ikke særlig suksess, men gikk heller hardt ut over Norges trelasteksport.